Show all

    Dacă te gândești să-ți construiești o casă, să modifici un spațiu, să desființezi o construcție sau locuință etc. trebuie să știi că va trebui să parcurgi o serie de pași. Unul din acești pași este obținerea de avize cerute în Certificatul de Urbanism.


    Ce este un aviz?
    Avizul este o rezoluție cu un caracter oficial a unei autorități competente asupra unei probleme în discuție. În cazul tău problema poate fi una din cele enunțate la începutul articolului.
    De ce mi se cer avize în Certificatul de Urbanism?
    În momentul în care construiești o casă de exemplu, este foarte posibil să afectezi direct sau indirect vecinii, mediul, infrastructura, rețelele electrice, telefonice etc. De aceea, primăria care îți eliberează certificatul de urbanism te va trimite să înștiințezi autoritatea competentă ( ex. Direcția de Sănătate Publică, Agenția pentru Protecția Mediului, Inspectoratul de Stat în Construcții etc.) și să te întorci cu un aviz care să dovedească acest lucru.
    Trebuie să plătesc acele avize?
    Unele instituții au prețuri pe avize, altele eliberează avize gratuit, de aceea am venit în întâmpinarea întrebărilor tale cu o listă informativă pe care câteva din instituțiile Statului Român le practică în această privință:
    Avize pe care va trebui să le plătești (ține cont că prețurile pot oscila în funcție de orașe sau de amploarea lucrării pe care vrei să o desfășori):
    Aviz Energie Electrică – 115 lei
    Aviz Gaze Naturale – 120 lei
    Aviz Telefonizare – 50 lei
    Aviz Sănătatea Populației – 200 lei
    Aviz Mediu – 100 lei
    Aviz Salubritate – 100 lei
    Aviz Apă – Canal – 100 lei
    Aviz DJCPN (Direcția pentru Patrimoniu și Cultură) – minim 1 leu/mp în funcție de destinația construcției
    Aviz A.N.I.F. (Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare) – 380 lei pentru o suprafață de maxim 500 mp
    Aviz Circulații – 50 lei
    Aviz Transport Public – 50 lei

    Avize care sunt gratuite în majoritatea cazurilor:
    Inspectoratul de Stat în Construcții, Inspectoratul pentru Situații de Urgență ( aviz ISU).
    Sperăm că aceste informații ți-au fost de folos, iar dacă întâmpini probleme sau ai de rezolvat niște avize mai complicate decât cele enumerate mai sus, nu ezita să ne contactezi. Mai mult de atât dacă vrei să discutăm mai în amănunt putem stabili o întâlnire în Sibiu, Cluj-Napoca sau București.

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *